Renovera köket

Köket är husets hjärta, det är bland de mest använda rummen i en bostad och är en samlingspunkt för familj och vänner. Därför är det väldigt viktigt att man har ett kök som man trivs med, det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet eller i ett hus, köket är lika viktigt för det. Man tillagar 2-3 rätter man i köket varje dag och man tillbringar också ett par timmar med att förbereda maten. All den här tillagningen sliter på köket och det är viktigt att man har ett kök som är tåligt och att man använder sig av bra material när man bygger eller renoverar köket.

Vilka material ska man välja när man renoverar köket?

Materialen som du bör använda avgörs av hur du har tänkt att använda köket. Tänker du laga 3 mål mat om dagen? Brukar du jaga och således stycka upp en massa kött i köket? Eller äter du nästan alltid ute? Det här är tre olika livsstilar som kan vara avgörande för vilka material du ska använda dig utav i ditt kök när du renoverar det. Om du nästan alltid äter ute behöver du givetvis inte använda dig av de stryktåligaste materialen utan du kan komma undan med att använda dig av lite billigare material. Om du däremot använder köket flitigt och kanske till och med styckar kött i ditt kök så bör du givetvis använda dig av lite grövre material när det kommer till vilken bänkskiva och vilket golv du ska välja. En bänkskiva av granit eller betong är att föredra om du ska använda köket flitigt. Du kommer lätt undan med att använda dig av en bänkskiva av laminat om du inte har tänkt att använda köket till grova köksarbeten.

Köksluckor

Köksluckor ska vara funktionella och snygga. Det är köksluckorna som lyfter upp hela köket, köksluckorna är som ett vanligt rums tapeter. Så det är viktigt att du förstår att du kan styra designen på köket med hjälp av luckorna, den design du väljer på köksluckorna kommer vara mest framträdande av alla material i köket. Köksluckor är oftast gjorda av trä, och man använder ofta vit färg eller behandlar träluckorna med olja, men man kan givetvis om man vill välja vilken färg man vill då man kan måla luckorna själv. Ett bra tips för den som renoverar istället för att köpa nya häftiga köksluckor är att köpa ett par begagnade på blocket som man sedan polerar upp och målar i den färg man vill ha. Jag garanterar att det här blir mycket billigare är att behöva köpa helt nya köksluckor, givetvis lite mer jobb men det kan det vara värt.

Bänkskivor

För att välja vilken bänkskiva som passar ditt nya kök bäst så bär du läsa första artikeln om bänkskivor på hemsidan.
Läs gärna den här artiklen om bänkskivor.

Se utbudet av bänkskivor här.

Möbler

Ett kök behöver ett bord och ett par stolar för att bli funktionellt, kanske till och med en soffa. Det som avgör vilka möbler du ska köpa till ditt nya kök är storleken på köket samt hur många som ska få plats runt bordet, och givetvis en passande design på möblerna så att de passar in bra i köket. Lever du själv eller endast med en annan person kan du välja lite mindre möbler där upp till 4 personer får plats. Om du däremot är en familj på 4 personer så bör du välja ett bort där man får plats 6-8 personer så att ni kan ta emot gäster och bjuda de på mat. En bra lösning är att köpa ett bord som det får plats 6 st personer runt, som är utrustad med en skiva som gör att man kan förstora bordet om man så vill.

Om du redan har ett bord som du har tröttnar på så kom ihåg att det kanske räcker med att måla det för att ge det ett nytt liv igen.

Renovera själv eller anlita hantverkare?

Det beror helt på dig själv, vilka kunskaper du har och vilken budget du har. Om du anlitar professionella hantverkare går det snabbt och det blir ett bra resultat, om du renoverar köket själv blir det billigare men det tar mycket längre tid. Du kanske inte kan vara utan köket längre än 1 vecka i sådana fall är det bra om du tar av hantverkare som snabbt renoverar ditt kök. Det är svårt att säga exakt vad en köksrenovering kostar, man räkna på mellan 50 000 kr – 100 00 kr beroende på storleken på köket vilket material du använder och om du anlitar hantverkare eller inte.

Guide

Ikea har en bra guide som förklarar hur man går tillväga när man ska renovera ett kök på egen hand och vad man behöver för att lyckas. Klicka på pdf filen för att läsa guiden:

Här kommer ett klipp när Martin Timell i Äntligen Hemma bygger om ett kök. Kolla gärna på det för att få idéer till hur man gör.
Del 1
Martin%20och%20Bj%C3%B6rn%20renoverar%20ett%20slitet%20k%C3%B6k%20del%201
Del 2
Martin%20och%20Bj%C3%B6rn%20renoverar%20ett%20slitet%20k%C3%B6k%20del%202